LEAD obuka

Obrazovanje rukovodstva i razvoj programa obuke za članove Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, rukovodeće osoblje i relevantno osoblje za obuku“

 

U razdoblju od 03. kolovoza do 31. listopada 2017. godine Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je realiziralo projekt potpore Vijeća Europe aktivnostima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za provedbu koordinacije projekta „Obrazovanje rukovodstva i razvoj programa obuke za članove Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, rukovodeće osoblje i relevantno osoblje za obuku“.

Glavni cilj projekta bio je poboljšati upravljačke vještine i osigurati razvojne kapacitete izborne administracije, te poboljšati funkcioniranje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kroz obuku članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i rukovodećeg osoblja u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, kao i odgovarajućeg osoblja za obuku. Fokus treninga bio je na boljem razumijevanju osnova vodstva, upravljanja ljudskim resursima, izgradnje tima, planiranja imovine, operativnih sustava, poboljšanja profesionalnosti i komunikacije, kulturne raznolikosti i kompetencija.

Vijeće Europe angažiralo je LEAD facilitatore Europskog centra za izbornu potporu (ECES) za provedbu obuke. LEAD trening je proveden kroz organizaciju: a) Obuke za trenere (ToT) u razdoblju 09-14.10.2017. a treningu je prisustvovalo ukupno 20 polaznika i b) treninga 50 predsjednika općinskih / gradskih izbornih povjerenstava u BiH (OIP / GIP), koji su održani u 2 petodnevna ciklusa: u razdoblju 16-20.10.2017. u Centru za obrazovanje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u Sarajevu (od planiranih 25 predsjednika, 22 predsjednika su uspješno završila obuku) i u razdoblju 23-27.10.2017. u hotelu „San“ u Laktašima (od planiranih 25 predsjednika, 24 predsjednika su uspješno završila obuku).

Izbor polaznika obuke 50 predsjednika izbornih povjerenstava izvršen je na temelju javnog poziva za iskazivanje interesa koji je dostavljen svim predsjednicima izbornih povjerenstava osnovnih izbornih jedinica u Bosni i Hercegovini. Središnje izborno povjerenstvo BiH vršilo je odabir na temelju pristiglih prijava, regionalne zastupljenosti, veličine i složenosti općine i drugih relevantnih pitanja.

Obuka za instruktore provodila se kroz kombinaciju obrazovnih tehnika s pristupom temeljenim na interakciji. Uz predavanja, fokus treninga bio je na praktičnom rješavanju problema, koristeći sadržaje koji su relevantni za sudionike treninga, tj. slučajeve s kojima se suočavaju izborni akteri. Kroz praktično i interaktivno učenje, trening je potaknuo razmjenu iskustava među sudionicima, kao i razmišljanje izvan okvira kako bi se dale kreativne i inovativne ideje. Prvi ciklus LEAD obuke za instruktore završen je dodjelom certifikata o uspješno završenom programu obuke za LEAD trenere svim polaznicima i odabrano je ukupno 8 osoba iz Tajništva Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u svojstvu kandidata za LEAD trenera.

Treninzi predsjednika izbornih povjerenstava, sukladno usvojenoj metodologiji i temama iz prvog ciklusa treninga, uključivali su prezentacije i radionice na temu lidera i vodstva, faze i elementi izbornog ciklusa, osjetljive faze u izbornom ciklusu, zatim teme povezane s razvojem dijalog između sudionika u izbornom procesu, pregovarački i medijacijski postupci, kao i specifičnosti učenja i obuke odraslih. Treninzi za predsjednike izbornih povjerenstava završeni su svečanom dodjelom potvrda o sudjelovanju polaznicima koji su prisustvovali cjelokupnom treningu (ukupno 46). Također, odabranih 8 kandidata iz Tajništva Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, nakon uspješno završenog treninga predsjednika izbornih povjerenstava, dobili su potvrdu o završenom programu obuke i zvanje certificiranog LEAD trenera.

Obuka o vještinama vodstva pridonijela je razvoju kompetencija predsjednika izbornih povjerenstava, u smislu da znaju kako svoje znanje i naučene vještine vođenja staviti u određenu situaciju i riješiti sukob, kako u radu s timom - ostalim članovima izbornog povjerenstva, biračkim odborima, tako i političkim subjektima. tijekom izbornog postupka.

S obzirom na aktualnost tema prilagođenih sudionicima, trening je bio i forum za raspravu o izazovima s kojima se suočava izborna administracija u Bosni i Hercegovini.

On-line edukacija izborne administracije, 10. juna 2020 - Priprema podzakonskih propisa

On-line edukacija izborne administracije, 11. juna 2020. Postupak imenovanja i nadležnosti biračkih odbora